Pieni valokuvauskoulu – 7 vihjettä ottaaksesi parempia kuvia

Nykyisin periaatteessa kaikilla on kännykässään myös kamera, ja siksi kuvataan enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tämän vuoksi saattaa olla paikallaan pieni valokuvauskoulu, jossa opit pieniä niksejä parempien kuvien ottamiseen. Monet vinkit koskevat ennen kaikkea digikameraa (tai järjestelmäkameraa), mutta myös innostunut kännykkäkamerakuvaaja löytää paljon tarpeellista tietoa 🙂

Valo

Yritä antaa kameralle mahdollisimman paljon valoa kuvatessasi, joko hyvästä keinovalaistuksesta, tai ikkunasta tulevasta luonnonvalosta. Näin vähennät liikkeestä johtuvaa kuvan epätarkkuutta, jos kamera ei pysy täysin vakaana kuvaa ottaessasi.

ISO-valoherkkyys

Opettele ISO-asetusten sijainti kamerassasi. ISO ilmoittaa valoherkkyyden. Mitä suurempi ISO-luku, sitä vähemmän valoa kamera tarvitsee ottaakseen hyvän kuvan. Liian korkealla ISO-luvulla tulee meluisampi kuva. Yleensä käytetty on n. 100- 400 ISO, mutta nykyaikaisissa kameroissa voidaan useimmiten nostaa tätä lukua merkittävästi kuvan laadun siitä kärsimättä. Monesti on käytettävissä myös AUTO-ISO, joka usein toimii hyvin, vaikka tällöin onkin vaarana, että kameralla on tarvittavaa korkeampi ISO. Tämä saattaa johtaa huonompaan kuvaan. Kokeile!

Käytä säästeliäästi sisäänrakennettua salamavaloa

Koska sisäänrakennetulla salamalla kuvattaessa valo tulee sisältäpäin, on vaarana saada tulokseksi litteä kuva jossa on kovat varjot. Vaihtoehtona on käyttää salamaa jonka kulmaa voidaan muuttaa, ja esim. antaa salaman laueta kattoa kohti. Tällöin valo on tasaisempi ja luonnollisempi. Yksi keino on asettaa valkoinen lautasliina tai valkoinen paperi sisäänrakennetun salaman eteen kuvaa otettaessa. Tämä vähentää salaman kirkkautta ja hajottaa valoa.

Laske tasoa

Kuvattaessa lapsia, eläimiä tai vastaavaa on aina hyvä laskea objektiivin korkeutta, mikä tuo luonnollisemman kuvakulman. Usein kuvia otetaan aikuisen korkeudelta, mistä saattaa olla tuloksena melko ankeita kuvia. Yritä löytää uusia kuvakulmia!

Vastavalo!

Vastavalokuvat voivat olla todella hienoja, mutta myös vaikeita kuvata. Kuvatessasi aurinkoa vasten sen pitää olla aina kuvan ulkopuolella. Auringon ei tarvitse olla kaukana, riittää jos se on aivan kohteen takana, tai juuri kuvareunan ulkopuolella. Näin kamera mukautuu paremmin ja vältät aivan liian pimeät kuvat.

Kolmasosan sääntö

Yritä mielellään luoda kuva ns. kolmasosa- säännön mukaan. Se tarkoittaa kuvan jakamista 9 yhtä suureen osaan, ja sitten visuaalisesti kiinnostavimman kohteen asettamista johonkin näiden osien leikkauspisteeseen. Tästä on usein tuloksena mielenkiintoisempi kuva, jossa katsojaa ohjataan haluttuun suuntaan.

Puhdista!

Ota tavaksesi puhdistaa linssi usein, koska siihen kerääntyy usein luultua enemmän likaa ja pölyä. Sivuuta pusero ja talouspaperi, ja sijoita sen sijaan jonkin verran rahaa puhdistusliinaan. Älä unohda puhdistaa myös etsintä tai LCD- ruutua, jotta näet mitä kuvaat.

Onnea kuvaamisellesi!

DSC_4347_red
Haluatko kehittää kuvia? Ehkä suurentaa kuvia? Voimme auttaa siinä!

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*